Clubideideafaceri.ro Q&A

"vreau sa produc gemuri si dulceturi, care este cadrul legal ?"

buna ziua,

Vreau sa produc gemuri si dulceturi. Pentru o afacere mica la domiciliu, va rog sa-mi spuneti care este cadrul legal? multumesc

Adaugata in
  • Antreprenoriat
  • Afacere la domiciliu
  • Afacere mica
  • Gemuri si dulceturi

Ramona Matei
 User  Ramona Matei a intrebat la 04 Sep. 2014

 

1 raspuns

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vlad Tanasa
 Consultant Vlad Tanasa a raspuns la intrebare la 04 Sep. 2014
buna ziua,

Inainte de toate este necesar sa va infiintati o firma, iar pentru aceasta puteti opta pentru o forma juridica de organizare precum:
-           Intreprindere individuala (II)
-           Intreprindere familiala (IF)
-           PFA
-           Societate cu raspundere limitata (SRL sau SRL-D).

Autorizatii necesare
 
Urmatorul pas dupa infiintarea firmei consta in obtinerea autorizatiei sanitar-veterinare, acordata de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
 
Orice persoana care doreste sa isi dezvolte o afacere (legala!) prin intermediul careia sa prepare muraturi, gemuri, dulceturi (sau alte produse alimentare animale sau non-animale) are nevoie de o unitate de productie. Reglementarile in acest sens sunt foarte stricte: nu puteti produce orice fel de produs alimentar fara a avea un spatiu corespunzator de productie, autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar. Unitatea de productie trebuie sa fie diferita si separata de spatiul de locuit. Pentru a functiona in deplina legalitate, gemurile, dulceturile sau muraturile produse si scoase la vanzare nu pot fi preparate in bucataria locuintei personale.
 
Prin urmare, pentru realizarea produselor alimentare artizanale („de casa”), este necesar sa aveti un mic laborator, fie el inchiriat, fie in proprietate personala, care va reprezenta sediul secundar si care trebuie sa fie suficient de mare incat sa cuprinda incaperi pentru:
-          depozitarea materiei prime
-          procesare si productie
-          depozitarea produselor finite
-          ambalare, etichetare etc.
 
Laboratorul trebuie sa asigure conformitatea din toate aceste puncte de vedere – amenajare, igiena, dotari, personal, controlul produselor finite. Daca va incadrati in aceste considerente puteti primi din partea ANSVSA un document de inregistrare/autorizare pentru desfasurarea activitatii conform codurilor CAEN.

Succes!
 


Alte intrebari despre Antreprenoriat

Email RSS Facebook Comunica experienta
Clubideideafaceri.ro
Sectiuni
  • Concurs
  • Afaceri agricole
  • Afaceri cu produse handmade
  • Afaceri online
  • Antreprenoriat
  • Apicultura
  • Cafenea
  • Comert
  • Constructii
  • Covrigarie
  • Cultivarea ciupercilor
  • Fonduri Europene si Finantare
  • Francize
  • Furnizori
  • Idei de afaceri
  • Infiintare firma
  • Investitii
  • Management
  • Marketing
  • PFA
  • Piscicultura
  • Plan de afaceri
  • Turism
Expertii nostri
Marian Negrea
Ana Steinberg Emilia Rosu Mihaela Ursuleanu Dan Popa Vlad Tanasa


Video club