Cultivarea ciupercilor Pleurotus - o afacere cu un potential fabulos

de Clubideideafaceri.ro la 10 Nov. 2011

Tags: cultivarea ciupercilor, ciuperci pleurotus, afaceri agricole



Calea unui business de succes in 2015:
Firma de organizari evenimente!

In cateva zile vei sti sa organizezi evenimentul perfect!

>> Click AICI <<

 

Dezvoltarea spectaculoasa a afacerilor cu ciuperci Pleurotus arata ca piata mondiala a primit favorabil o tehnologie moderna, simpla, ieftina si accesibila, a unui produs alimentar atat de valoros in hrana omului si atat de cautat in toata lumea.


Prin urmare, iata ce piata exista pentru desfacerea ciupercilor:

o Pietele agro-alimentare
o Magazinele tip aprozar
o Lanturile de hypermarketuri si supermarketuri
o Restaurantele, unitatile tip fast-food, pizzeriile
o Fabricile de conserve
o Pensiunile
o Exportul

Avantajele ciupercilor Pleurotus fata de celelalte ciuperci de cultura!

Comparativ cu ciupercile Agaricus, ciupercile Pleurotus necesita investitii mult mai reduse deoarece:

o pot fi cultivate si in spatii cu izolare termica mai mica, fiind rezistente la variatii termice diurne de +10-12 grade Celsius;
o sunt rezistente la inghet, putand suporta pana la -20 de grade Celsius;
o pot fi cultivate in regim termic de 10-30 grade Celsius sezonier si intensiv;
o sunt mai rezistente la atacul diferitelor boli criptogamice si nu necesita aplicarea de tratamente cu pesticide si , deci, cheltuielile sunt mai reduse;
o volumul de manopera exprimat prin productivitate este mult mai mic la ciupercile Pleurotus, respectiv 4-5 t ciuperci/om la cultura clasica si 6-7 t la cultura intensiva.

Ciupercile Pleurotus pot fi cultivate tot timpul anului in spatii special amenajate, cultura executandu-se dupa tehnologia intensiva, sau in spatii adaptate, semiadapostite, caz in care cultura are la baza tehnologia clasica, cu doua cicluri pe an (sezoniera).

Iata caracteristicile spatiului necesar pentru cultivarea ciupercilor Pleurotus:

• 2 camere de incubare- 64 mp
• Suprafata utila/camera - 25 mp
• Cantitatea de amestec celulozic/camera 80 kg (pentru 2 tone ciuperci)

Cantitatea estimata de ciuperci obtinuta in functie de spatial dat:

• Cantitatea de ciuperci/camera/ciclu = 300 kg
• Cantitatea de ciuperci/camera/6 cicluri = 1,8 t
Necesarul de utilaje si aparatura pentru realizarea in flux continuu a 2 tone de ciuperci:

• 2 Tocatoare (pentru ciocalai, paie, coaja de copac)
• 2 Vase – bazin de imbibare
• Bazin de dezinfectare termica
• Camera etanseizata pentru dezinfectare amestec
• 2 Vase pentru racirea amestecului
• 2 Vase de administrat calciu si pentru insamantare
• 1-4000 bucati termometru
• Set din 5-6 buc. „giruete“ din hartie pentru urmarirea curentilor de aer in diferite puncte de fructificare;
• Higrometru cu fir de par pentru stabilirea umiditatii relative din aer la fructificare, recoltare
• Lopeti din fier si lemn pentru omogenizarea amestecului si repartizarea lui in saci/lazi
• Scafe de metal - administrarea de carbonat si miceliu, repartizarea amestecului in saci/lazi
• Furci cu 4 coarne pentru omogenizarea si baterea paielor pentru sfaramare
• Roabe metalice cu roti de cauciuc pentru introducerea amestecului nou si (sau targi din lemn) scoaterea brichetelor uzate
• Galeti din PVC buc. Folosite la lucrari de intretinere, plivit, pregatirea de solutii pesticide
• Pompa de stropit – dezinfectat spatiul de cultura
• Lazi din mase plastice folosite la recoltare
• Pungi din polietilena - ambalaje pentru ciuperci
• Cutitase inox pentru regatirea ciupercilor pentru ambalare

O ciupercarie cu o suprafata de incubare 320 mp si o suprafata de recoltare de 480 mp (ciupercarie intensiv-industriala) necesita o investitie de 36.000 euro, argumentata astfel:

Amenajari 2.100 euro
Achizitie si montaj instalatie de climatizare 16.800 euro
Achizitie utilaje si echipamente 8.400 euro
Achizitie autoutilitara izoterma (second-hand) 8.400 euro
Achizitie mobilier de birou (second-hand) 300 euro

In primul an de activitate o asemenea ciupercarie va avea venituri de aproximativ 80.000 de euro si cheltuieli de productie de aproximativ 40.000, ceea ce va face posibila recuperarea investitiei.

Rata de rentabilitate intr-o ciupercarie intensiv-industriala variaza intre 111% si 135,4%, in conditiile in care randamentul este de 15-18%, iar cheltuielile de productie se fac pentru:

– materii prime si materiale
– ambalaje
– transport de aprovizionare
– echipament pentru protectie
– utilaj tehnologic (consumuri)
– forta de munca direct productive
– CAS, somaj, sanatate
– intretinere utilaje
– alte cheltuieli



Articole conexe:

Ultima ora:





Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul Clubideideafaceri.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Email RSS Facebook Comunica experienta
Clubideideafaceri.ro
Sectiuni
  • Concurs
  • Afaceri agricole
  • Afaceri cu produse handmade
  • Afaceri online
  • Antreprenoriat
  • Apicultura
  • Cafenea
  • Comert
  • Constructii
  • Covrigarie
  • Cultivarea ciupercilor
  • Fonduri Europene si Finantare
  • Francize
  • Furnizori
  • Idei de afaceri
  • Infiintare firma
  • Investitii
  • Management
  • Marketing
  • PFA
  • Piscicultura
  • Plan de afaceri
  • Turism
Expertii nostri
Dan Popa
Mihaela Ursuleanu Emilia Rosu Ana Steinberg Marian Negrea Vlad Tanasa


Video club