Clubideideafaceri.ro Q&A

"conditiile de care depinde o productie buna de ciuperci?"

salut!
ma intereseaza care sunt conditiile de care depinde o productie buna de ciuperci? ce trebuie facut pentru o afacere rentabila cu ciuperci? multumesc


Adaugata in
  • Cultivarea ciupercilor
  • Ciuperci
  • Afacere rentabila
  • Afacere ciuperci

Albert Negrea
 User  Albert Negrea a intrebat la 27 Sep. 2013

 

1 raspuns

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vlad Tanasa
 Consultant Vlad Tanasa a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2013
buna ziua,

Intr-o ciupercarie e necesar sa se tina cont de anumite conditii precum temperatura, umiditate, ventilatie si lumina, care sunt esentiale pentru dezvoltarea ciupercilor si asigura un nivel optim in toate stadiile de dezvoltare. Depinde si de cultura de ciuperci propusa.

Iata care sunt conditiile de care depinde marimea productiei intr-o cultura de ciuperci champignon:
– sistemul de cultura utilizat si managementul fluxului tehnologic (clasic, semiintensiv si intensiv.);
– calitatea substratului de cultura (compostul). Compostul pasteurizat „sub folie“ (pasteurizare naturala) va fi intotdeauna inferior calitativ celui pasteurizat in vrac – in tunelul de pasteurizare, desigur cand operatiunea se executa corect. De aceea, in tarile industrializate mari producatoare de ciuperci, cultivatorii cumpara compostul gata preparat si pasteurizat (FAZA II), insamantat chiar si incubat (FAZA III). In felul acesta ei stiu ca dispun de un material de cea mai buna calitate.
– cantitatea de compost per unitatea de suprafata;
– durata ciclului de productie, respectiv numarul de valuri de recoltare;
Intr-o ciupercarie clasica se pot realiza de regula 2 cicluri/an: primavara – insamantarea din martie si toamna – insamantarea de la sfarsitul lunii august, inceput de septembrie. Durata ciclului de cultura este de maximum 110-120 zile.
– marimea ciupercilor recoltate;
– potentialul de productie al hibridului/tulpinii insamantate;
– calitatea miceliului comercial si norma de insamantare;
La achizitionare, calitatea miceliului comercial poate fi apreciata de catre cultivator, in anumite limite, dupa mai multe criterii: culoarea, mirosul, impanzirea retelei miceliene pe boabele de cereale, absenta/prezenta unor pete diferit colorate (colonii de mucegaiuri) s.a.
– compozitia si umiditatea amestecului de acoperire (turba);
– factorii de microclimat din spatiile de productie;
Factorii demediu care influenteaza hotarator productia si calitatea ciupercilor „champignon“ sunt: temperatura, regimul de aeratie (ventilatia) si umiditatea relativa a aerului. Cultura ciupercilor – ca activitate de productie, comerciala – nu se poate realiza cu eficienta decat in spatii special destinate sau amenajate in acest scop. Ea este o „cultura protejata“ care solicita investitii corespunzatoare, in special pentru echipamente de tratare-conditionare a aerului in ciupercarie – in cazul sistemului intensiv de cultivare.
– prezenta sau absenta agentilor competitori – patogeni si a daunatorilor specifici.

Toate informatiile legate de aceste aspecte le gasiti in afacerea la cheie - Cultivara ciupercilor champignon

Succes!



Alte intrebari despre Cultivarea ciupercilor

Email RSS Facebook Comunica experienta
Clubideideafaceri.ro
Sectiuni
  • Concurs
  • Afaceri agricole
  • Afaceri cu produse handmade
  • Afaceri online
  • Antreprenoriat
  • Apicultura
  • Cafenea
  • Comert
  • Constructii
  • Covrigarie
  • Cultivarea ciupercilor
  • Fonduri Europene si Finantare
  • Francize
  • Furnizori
  • Idei de afaceri
  • Infiintare firma
  • Investitii
  • Management
  • Marketing
  • PFA
  • Piscicultura
  • Plan de afaceri
  • Turism
Expertii nostri
Vlad Tanasa
Marian Negrea Mihaela Ursuleanu Ana Steinberg Dan Popa Emilia Rosu


Video club